Ректорот на УКИМ проф. Др. Никола Јанкуловски во посета на ИЦС Консалтинг Инженеринг

Ректорот на универзитетот „Св.Кирил и Методиј“, проф.др. Никола Јанкуловски оствари посета на ИЦС Консалтинг Инженеринг, во рамките на одбележувањето на 15 годишното постоење на компанијата. Посетата имаше цел да се зајакнат врските помеѓу академијата и индустријата и да се поттикне дух на соработка.

За време на посетата, Ректорот беше пречекан од раководниот тим на компанијата. Тие ги претставија достигнувањата на компанијата и најважните чекори во текот на изминатите 15 години, истакнувајќи ги своите придонеси во ИКТ секторот.

Ректорот Јанкуловски, пак, изрази задоволство од достигнувањата на компанијата и нејзината улога во поттикнувањето на технолошкиот напредок. Тој ја нагласи важноста од премостување на јазот помеѓу академската заедница и индустријата за да се поттикне размена на знаење, соработка во истражувањата и развој на таленти.

Дискусиите се одвиваа околу потенцијалните партнерства, заедничките истражувачки иницијативи и програмите за практикантска работа за студенти коишто ќе овозможат стекнување практични искуства во динамичната ИКТ област. Посебно беа истакнати можностите што ги обезбедува INNOFEIT, Центарот за технолошки трансфер и иновации на Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје, како мост за соработка меѓу стопанството и науката и образованието. Двете страни го потврдија значењето на ваквите соработки за обликувањето на иднината на технологијата и зајакнувањето на следната генерација на квалификувани професионалци.

Посетата заврши со позитивни заклучоци и ректорот Јанкуловски упати покана до претставниците на компанијата да учествуваат на универзитетските настани и да ја споделат својата експертиза со академската заедница.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *